Wanneer ouderen naar het verpleeghuis moeten en zij nog een gezonde partner hebben, komt het regelmatig voor dat zij niet samen in het verpleeghuis mogen wonen. Dit blijkt uit berichten van ouderenorganisatie ANBO, na berichten over het Canadese echtpaar dat na 73 jaar huwelijk uit elkaar werd gehaald. Hoewel het in Nederland eigenlijk niet mag, gebeurt het toch in de praktijk. Dit meldt RTL Nieuws.
Ook in Nederland zijn er echtparen die niet langer samen kunnen wonen wanneer één van de twee hulpbehoevend wordt. Verpleegkundigen vertellen aan ANBO dat in de praktijk regelmatig echtparen uit elkaar worden getrokken door het beleid van verpleeghuizen. Bij wet is dit verboden, waardoor beide partners in het verpleeghuis mogen wonen wanneer één van de twee daar een indicatie voor heeft. Echter kan dat lang niet altijd, volgens de verpleeghuizen.
Zo zou er niet voldoende ruimte zijn om plaats te bieden voor alle partners van zieke ouderen. Het bijschuiven van een extra bed, is hiermee niet altijd een optie. Volgens Liane den Haan van ANBO moet het verpleeghuis andere voorzieningen regelen. “Een echtpaar mag nooit noodgedwongen uit elkaar worden gehaald.” Soms is de oplossing om beide ouderen in het verpleeghuis op te nemen, met twee losse kamers naast elkaar. “Maar dan krijgen ze ook allebei zorg”, zegt Cynthia Jagt, die al zeven jaar als verpleegkundige werk in een verpleeghuis in Emmen.
Ook vanuit de kinderen en familieleden van de ouderen komen berichten dat het echtpaar niet altijd samen kan blijven wonen. “Het werd eigenlijk voor ons besloten. Ik had niet het gevoel dat we er iets tegen konden inbrengen”, vertelt de Groningse Jeanet, wiens ouders ook uit elkaar gehaald werden. ANBO bevestigt dat ze regelmatig horen dat verpleeghuizen de gezonde partner weigeren. Deze zou, indien er sprake is van een lichte zorgvraag, zelf geholpen kunnen worden met thuiszorg.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Hierboven geuit reacties zijn dom en ongenuanceerd. Als, zoals in mijn geval, vrouw (76) 6 jaar alzheimer heeft en ik (78 en geopereerd aan rugwervels) voor haar die tijd thuis heb gezorgd, komt er een moment dat thuis verzorgen niet meer kan. Dan is het verpleeghuis voor mijn vrouw en NIET voor mij de enige oplossing. Let wel, ik ben niet te lui om te zorgen, maar het wordt teveel!
Het is echt te zot voor woorden dit verhaal mensen die gewerkt hebben voor onze luxe die botweg uit elkaar worden gehaald. Ben niet zo voor Trump maar wel eens met de quote!!! EERST ONS EIGEN VOLK! lieve gedupeerden heel veel sterkte. dikke x
Mijn ouders zitten in dezelfde situatie. Na ziekenhuisopname zit mijn moeder in de verzorgafdeling en mijn vader nog in hun gezamenlijke aanleunwoning, mogen al blij zijn met 400 meter afstand van elkaar! 70 jaar kennen ze elkaar en nu niet meer samenwonend, triest voor woorden. Vader geen indicatie. Dan heb ik zoiets 2 kamers worden nu bezet gehouden!
Mijn ,onze ouders willen ze uit elkaar halen ,ik pik het niet! Als dat waar is dat het bij de wet verboden is , Eis ik dat ze bij elkaar kunnen blijven! En kan niet ,bestaat niet ! Waar een wil is ,is een weg!