Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_drinken_bejaarde_koffie_thee

Ouderen die in een verpleeghuis wonen zijn mentaal net zo gezond als ouderen die thuis wonen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Mantelzorg uit en thuis’ van de Universiteit Maastricht, Radboud Universiteit en Erasmus Universiteit. De onderzoekers gebruikten data van vijfduizend ouderen en hun mantelzorgers. Mantelzorgers die voor een oudere thuis zorgen, hebben grotere kans op meer belasting en minder kwaliteit van leven dan mantelzorgers waarvan de naaste in een verpleeghuis zit. Dat meldt Beter Oud. 

Mantelzorgers met een naaste in een verpleeghuis ervaren minder morele verplichtingen en een verminderd gevoel van verantwoordelijkheid. Ouderen die nog thuis wonen krijgen vaak 17 uur zorg van een mantelzorger. Dat is in een verpleeghuis bijna de helft minder. Hoewel de belasting en het aantal uren zorg van mantelzorgers in zorginstellingen minder is, ervaren beide types mantelzorgers de persoonlijke belasting even groot.

De onderzoekers concluderen dan ook dat ondanks de slechte beeldvorming over verpleeg- en verzorgingshuizen ouderen in een zorginstelling evenveel mentale gezondheid ervaren als ouderen in een thuissituatie. “Mantelzorgers vervullen veel zorgtaken en zijn een waardevolle bron voor de langdurige zorg, zeker in de thuissituatie, maar ook in zorginstellingen. Professionele zorg kan ontlasting bieden en de kwaliteit van mantelzorgers verhogen”, aldus de onderzoekers. Ze benadrukken het belang van een goede samenwerking tussen de professionele zorgverlening en mantelzorgers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids