De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vorige week een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat mensen tevreden zijn over de kwaliteit en toegang van Wmo-ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland onderschrijft de kritiek van Patiëntenfederatie Nederland dat dit onderzoek een te positief beeld schetst van de Wet maatschappelijke ondersteuning, geen recht doet aan mantelzorgers en cliënten die zijn afgewezen en te weinig ingaat op ruimte voor verbetering. Dat meldt Alzheimer Nederland.
Julie Meerveld, manager belangenbehartiging van Alzheimer Nederland: "Het onderzoek van de VNG geeft geen volledig beeld van de Wmo. Mantelzorgers en cliënten die voor hulp zijn afgewezen zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Daarnaast is er in het onderzoek geen rekening gehouden met het effect van de eigen bijdrage op de toegang van dagactiviteiten. Of de invloed van vrijwilligers op de kwaliteit van activiteiten.”
“Ook zijn de vervoersmogelijkheden waardoor mensen de activiteiten kunnen bereiken niet meegenomen in het onderzoek. Uit de Dementiemonitor 2016 van Alzheimer Nederland blijkt dat dagactiviteiten één van de drie belangrijkste vormen van ondersteuning is voor mantelzorgers. Wij zien de situatie verslechteren. Uit de peiling van Alzheimer Nederland naar de stand van zaken van dagactiviteiten sinds de decentralisatie blijkt dat de kwaliteit en toegankelijkheid van dagactiviteiten sindsdien enorm achteruit zijn gegaan. Dat moet beter. Zonder toegang tot dagactiviteiten is het thuis wonen voor veel mensen niet vol te houden. Het is een noodzakelijke randvoorwaarde".
De urgentie neemt toe. Ruim 1 op de 6 mantelzorgers voelt zich overbelast. Mantelzorgers noemen in de dementiemonitor het verbeteren en passend maken van dagactiviteiten als één van de verbeterpunten in de zorg voor hun naasten. Dit moet mogelijk zijn aldus Alzheimer Nederland, zeker omdat gemeenten in 2015 en naar verwachting ook in 2016 geld, bestemd voor Wmo, hebben overgehouden. Alzheimer Nederland roept VNG op meer inzicht te krijgen in de zorgvraag binnen gemeenten.
Door: Redactie Nationale Zorggids