Normal_elderly_woman_in_profile_by_mimistock

Bijna 70.000 ouderen moeten voor 2015 beslissen of zijn naar een verpleeghuis gaan. Zij kampen met lichtere beperkingen en hebben op grond van oude regels een toegangsbewijs voor een verpleeghuis gekregen. Er wordt gevreesd dat deze ouderen hun indicatie voor de zekerheid gaan verzilveren; na 1 januari mogen alleen ouderen die zware zorg nodig hebben in een verpleeghuis. Dit meldt de Volkskrant. 

De Volkskrant noemt de 70.000 ouderen 'slaapwachtenden'; zij kunnen in een verpleeghuis terecht, maar ze hebben de bewuste keuze gemaakt om thuis te blijven wonen. Omdat zij met lichtere beperkingen kampen redden zij het met de hulp van de thuiszorg en mantelzorgers nog thuis. Wanneer op 1 januari 2015 de Wet langdurige zorg ingaat hebben alleen ouderen die de zwaarste zorg nodig hebben recht op een plek ik een verpleeghuis. De 'slaapwachtenden' zitten echter in een overgangsgroep. Staatssecretaris Martin van Rijn geeft hen de kans om hun indicatie tot 1 januari 2016 te verzilveren. Er wordt nu gevreesd dat deze ouderen wanneer het nog kan alsnog en masse naar een verpleeghuis willen en dat dit voor lange wachtrijen gaat zorgen. 
 
Directeur Aad Koster van brancheorganisatie ActiZ: 'Die deadline van 1 januari 2016 is te krap. Als maar de helft van hen aanspraak gaat maken op verpleeghuiszorg, zullen er lange wachtlijsten ontstaan.' Ook patiëntenfederatie NPCF denkt dat er een stormloop gaat komen. 'Natuurlijk gaat dat gebeuren. Wij horen dat van onze leden. Eind volgend jaar raken mensen in paniek', aldus directeur Wilna Wind. De patiëntenfederatie wil de deadline dan ook schrappen.
 
De Tweede Kamer begint vandaag met de behandeling van de Wet langdurige zorg. Het huidige aantal van 147 duizend plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen wordt afgebouwd en veel huizen zullen sluiten. Bestuurder van zorgcentrum Sint Franciscus in Gilze, Ad Schots, 'Als slechts een fractie van die 70 duizend mensen hun recht op een plek gaat verzilveren, kunnen we beter verpleeghuizen bijbouwen dan afbreken.'
 
© Nationale Zorggids