Rijksvaccinatieprogramma 2025: nieuwe vaccinaties en updates voor kinderen

Vanaf 2025 wordt het Rijksvaccinatieprogramma aangepast om kinderen nog beter te beschermen tegen ernstige infectieziekten. Benieuwd wat deze veranderingen voor jouw kind betekenen en hoe het nieuwe vaccinatieschema eruitziet? In dit artikel lees je alles over de nieuwe vaccinatiemomenten en waarom deze aanpassingen cruciaal zijn voor de gezondheid van kinderen nu en in de toekomst.

 

DKTP-Hib-HepB en Pneumokokkenvaccinatie

De laatste vaccinatie wordt nu gegeven op de leeftijd van 12 maanden, in plaats van 11 maanden. Dit zorgt voor een betere immuunrespons, met name tegen kinkhoest en Haemophilus influenzae type b.

BMR-vaccinatie (Bof, Mazelen, Rodehond)

De tweede BMR-prik wordt vanaf 2025 gegeven op de leeftijd van 3 jaar, in plaats van 9 jaar. Dit is vooral bedoeld om jonge kinderen geboren vanaf 2022 beter te beschermen tegen mazelen. Na hun eerste prik hebben kinderen vanaf 14 maanden nog niet voldoende weerstand tegen mazelen opgebouwd. Door de prik eerder te geven, zijn ze eerder beter beschermd.

DKT-vaccinatie

De DKTP-prik die kinderen op 4-jarige leeftijd ontvingen, wordt vanaf 2025 vervangen door een DKT-vaccinatie (zonder polio) op de leeftijd van 5 jaar. Polio komt zelden voor in Nederland en de bescherming tegen deze ziekte blijft voldoende door eerdere vaccinaties. Door de vaccinatie een jaar later te geven, zijn kinderen langer beschermd tegen kinkhoest.

DTP-vaccinatie

De DTP-prik wordt verplaatst van 9 naar 14 jaar om deze te combineren met de Meningokokken ACWY-vaccinatie. Door de prik later aan te bieden, zijn kinderen langer beschermd tegen difterie en tetanus en zit er voldoende tijd tussen de vorige prik op 5-jarige leeftijd en de volgende op 14-jarige leeftijd.

Deze veranderingen zijn gebaseerd op aanbevelingen van de Gezondheidsraad om de bescherming tegen infectieziekten te optimaliseren. Het nieuwe schema voor alle kinderen geboren vanaf 1 januari 2024 kun je hier vinden. Daarnaast zijn er inhaalcampagnes voor de BMR-vaccinatie voor kinderen die tussen 2016 en 2021 zijn geboren, zodat ook zij optimaal beschermd blijven. Een uitnodiging hiervoor valt automatisch in de brievenbus.

Voor meer gedetailleerde informatie over het volledige vaccinatieschema kun je de officiële website van het Rijksvaccinatieprogramma raadplegen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky