Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is gestart met een veelbelovende klinische studie naar de mogelijke rol van het immuunsysteem bij herhaalde miskramen. Dit onderzoek richt zich op vrouwen die minstens twee onverklaarde miskramen hebben doorgemaakt, en onderzoekt of het medicijn prednisolon hen kan helpen om een voldragen zwangerschap te bereiken. In samenwerking met elf Nederlandse klinieken wil het LUMC met deze studie onderzoeken of het afweersysteem soms onterecht de foetus afstoot en of prednisolon dit kan voorkomen. Dit meldt het LUMC.
Prednisolon is een ontstekingsremmer die bekendstaat voor het onderdrukken van het afweersysteem, bijvoorbeeld bij orgaantransplantaties om afstoting te voorkomen. De onderzoekers denken dat het medicijn mogelijk ook nuttig kan zijn bij zwangerschappen waarbij het immuunsysteem een rol speelt bij de herhaalde miskramen. De PREMI-studie, zoals het onderzoek heet, zal 490 vrouwen volgen die maximaal zeven weken zwanger zijn en eerder onverklaarde miskramen hebben gehad.
Opzet van de studie
Deelnemers aan de studie worden willekeurig ingedeeld in twee groepen: de ene groep krijgt prednisolon, terwijl de andere een placebo ontvangt. Noch de deelnemers, noch de onderzoekers weten wie welk medicijn krijgt, een methode die "blinderen" wordt genoemd. Dit zorgt voor betrouwbare resultaten zonder dat verwachtingen van invloed zijn op de uitkomsten. De vrouwen hoeven niet naar het LUMC te reizen voor deelname, omdat de controles kunnen plaatsvinden bij hun eigen verloskundige of ziekenhuis. Wel bellen de onderzoekers vier keer en krijgen ze digitale vragenlijsten opgestuurd.
Veiligheid en hoop op doorbraak
Hoewel prednisolon veilig wordt geacht, waarschuwen de onderzoekers dat het geen garantie is voor succes. Toch hopen ze dat dit onderzoek een doorbraak kan betekenen voor vrouwen met herhaalde miskramen. Mocht het middel effectief blijken, dan kan prednisolon in de toekomst wellicht als standaardbehandeling worden opgenomen in de Nederlandse richtlijnen.
Deelnemen aan de studie
Vrouwen die geïnteresseerd zijn in deelname, kunnen zich aanmelden via het LUMC. Meer informatie over de studie is te vinden op de website van Zorgevaluatie Nederland.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky