Jaarlijks worden er ongeveer 20.000 huilbaby’s geboren in Nederland. Ongeveer 5 procent heeft vermoedelijk een onderliggende medische aandoening. Dit betekent ook meteen dat 95 procent van de huilbaby’s niet huilt omdat ze ziek zijn. De ABC-poli van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht heeft drie doelen: betrouwbare informatie delen, ouders serieus nemen bij medische zorgen en taboes doorbreken. De poli haalt ook nog eens de medische angel eruit. In een tweedelig interview gaan wij in gesprek met initiatiefnemer en kinderarts Ineke de Kruijff.
In deel 1 van ons interview hebben we het Ineke over de inzet van influencer Sarah Rebecca. Zij heeft ervaring met twee huilbaby’s en bracht een bezoek aan de ABC-poli om hier meer over te leren en op haar kanaal te delen. Supertof hoe zij taboes doorbreekt door haar emoties te tonen en te laten zien hoe moeilijk het is om een huilbaby te hebben.” Het doel van de samenwerking? Het verspreiden van betrouwbare informatie voor huilgezinnen.
Medische angel eruit halen
Deel 2 gaat over de werkwijze van de ABC-poli, het belang van samenwerking met de huisarts en de jeugdgezondheidszorg en een belangrijk project dat andere zorgprofessionals moet inspireren om ook een ABC-poli op te starten. Ouders die medische zorgen hebben, moeten binnen vijf dagen op de poli terechtkunnen voor een afspraak. “En dat is ambitieus, want er zijn best veel verwijzingen.” Het doel is om de medische angel er zo vroeg mogelijk uit te halen. Waarom dat zo belangrijk is, lees je hier.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky