Kinderarts Ineke de Kruijff: ‘Onze ABC-poli werkt samen met influencer om betrouwbare informatie te verspreiden’

Ieder jaar komen er ongeveer 20.000 huilbaby’s ter wereld in Nederland. Een huilbaby heeft een enorme impact op het gezin en heeft soms grote mentale gevolgen voor de ouders. Het kan voor nieuwe ouders heel lastig zijn om hulp te vragen, omdat ze soms denken dat huilen er simpelweg bij hoort of ze grijpen snel naar een medische verklaring. Maar die is er lang niet altijd. De Advance Baby Care, kortweg ABC-poli, van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein biedt hulp aan deze ‘huilgezinnen’. “Huilbaby dekt de lading niet”, vertelt kinderarts Ineke de Kruijff en initiatiefnemer van deze unieke polikliniek voor ouders en kind. Het doel? Betrouwbare informatie delen, ouders serieus nemen bij medische zorgen en taboes doorbreken. Wij gingen hierover met Ineke in gesprek.

Experiment met influencers

“Komisch hoe je ons gevonden hebt”, begint Ineke. We vonden de ABC-poli van het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein namelijk via Instagramposts van influencer Sarah Rebecca. Een tijdje geleden deelde zij over haar ervaringen als moeder van twee huilbaby’s en bracht ze een bezoekje aan de polikliniek. “Supertof hoe zij taboes doorbreekt door haar emoties te tonen en te laten zien hoe moeilijk het is om een huilbaby te hebben.” Het doel van de samenwerking? Het verspreiden van betrouwbare informatie voor huilgezinnen. Want zo noemt Ineke families met een huilbaby. “Een huilbaby dekt de lading niet. Het is namelijk niet per se het probleem van of door de baby. Het is echt een probleem wat je met het gezin doormaakt.” Maar weten deze gezinnen wel waar ze terechtkunnen voor hulp en wat nu betrouwbare informatie is en wat niet?

Nee, zegt Ineke, niet genoeg. “Het is belangrijk dat ouders weten waar ze om hulp kunnen vragen en dat ze van tevoren al een beetje weten wat ze zélf kunnen doen door het vinden van betrouwbare informatie. En dat als ze de stap maken naar de zorgprofessionals, dat díe elkaar ook goed weten te vinden. Zodat ouders weten wie wat doet, de jeugdverpleegkundige kan thuis komen en bijvoorbeeld kan helpen met troosttechnieken. En als er medische zorgen zijn, kunnen ze verwezen worden naar een speciale poli. Als ik over tien jaar heb bereikt dat dit de standaard werkwijze overal in Nederland is, dan ben ik een gelukkig mens”, lacht de kinderarts.

Overal dezelfde betrouwbare informatie

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Deels door betrouwbare informatie te delen via influencers, maar er is ook een verzamelpagina te vinden op de website van het St. Antonius met allerlei betrouwbare links. “Wat wij doen is betrouwbare informatie op onze site zetten en tegen andere zorgprofessionals te zeggen dat zij kunnen linken naar onze pagina of de items van onze pagina mogen posten op hun eigen website.” Ineke hoopt dat straks alle ziekenhuizen in de regio dezelfde informatie verspreiden, mede omdat de ABC-poli niet alleen in St. Antonius te vinden is, maar ook in onder meer het Diakonessenziekenhuis, ziekenhuis Rivierenland in Tiel en het Groene Hart in Gouda. “Ik denk dat het voor ouders heel zinvol kan zijn als alle websites dezelfde informatie over huilbaby’s bevatten. Dus daar voeren we ook gesprekken over, maar het is héél anders dan hoe ziekenhuizen gewend zijn te werken”, benadrukt ze. Het zorgsysteem is zo ingericht dat ziekenhuizen makkelijk met elkaar concurreren, en samenwerken op betrouwbare informatievoorziening vereist dus lef en een lange adem.

Podcast Ontroostbaar

Ineke wil graag het taboe op huilbaby’s doorbreken, zodat ouders zich niet meer schamen of denken dat ze de enige zijn en dat ze falen als ouder. “Dat vind ik zo goed aan Sarah Rebecca. Ze laat zien: dit gebeurt er, dit is heftig en beschrijft alle dubbele gevoelens die het kan oproepen.” En daarom heeft de arts ook de podcast Ontroostbaar gemaakt. Om te laten zien hoe heftig het is om een huilbaby te hebben. Door de podcast te luisteren, zien (aanstaande) ouders in hoe heftig zo’n situatie is en dat het niet erg is om daar hulp voor te vragen.”

De arts is ook van mening dat ouders zich hier deels op kunnen voorbereiden tijdens de zwangerschap. Dat moeders bijvoorbeeld al tijdens het consult op het consultatiebureau voor de 22-wekenprik leren hoe ze een baby kunnen inbakeren als die huilt en onrustig is. “Ja, dat zou ik echt super vinden. En dan dat kraamverzorgenden ook nog eens weten wat ze moeten doen. Dus ik school kraamverzorgenden. Hoe fijn zou het zijn als de kraamverzorgende in de eerste week al complete handvatten kan geven en werkbare methodes kan overbrengen. Hoe jonger je deze bij baby’s uitvoert, hoe meer het is ingebed en hoe meer je – hopelijk – voorkomt dat het escaleert.”

Benieuwd naar hoe de ABC-poli precies werkt? En waarom je er al binnen vijf dagen terechtkunt? Lees volgende week deel 2: ‘Op de ABC-poli halen we de medische angel bij huilbaby’s eruit’.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky