'Baby’s krijgen in baarmoeder al eventuele meertaligheid moeder mee’

Iedere baby heeft de potentie om elke willekeurige taal te leren. In het derde trimester van de zwangerschap kunnen ze zelfs al spraak horen en herkennen. Pasgeborenen hebben in de eerste periode na hun geboorte een voorkeur voor de stem van hun moeder én voor de taal of talen van hun moeder, blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Barcelona. De eventuele meertaligheid van hun moeder krijgen ze dus al in de baarmoeder mee. Dit meldt Scientias.

Spaanse wetenschappers onderzochten 131 pasgeboren baby’s en hun moeders. Bijna de helft van hen sprak alleen Catalaans of Spaans tegen hun kindje, maar ook met vrienden, familie of collega’s. De overige 50 procent sprak zeker een vijfde van de tijd een tweede of derde taal. De hersenen van baby’s van eentalige moeders blijken extra gevoelig voor de klankkleuren van deze ene taal. Dit geldt niet voor baby’s van tweetalige moeders. Hun hersenen blijken sterker te reageren op een grotere reeks aan frequenties in toonhoogte. Maar geen enkele klank sprong er echt uit.

Complexere akoestische omgeving

De conclusie is niet geheel onverwachts, zeggen de onderzoekers. Ze verwachtten van tevoren al dat baby’s van tweetalig moeders een complexere akoestische omgeving meekrijgen dan die van eentalige moeders. Baby’s ontwikkelen een voorkeur voor de taal van hun moeder, maar of die voorkeur voordelig of nadelig uitpakt is niet duidelijk. “Als je je kind wil opvoeden met een tweede taal, hoef je er in ieder geval niet zó vroeg bij te zijn. De gevoelige periode voor taalverwerving duurt immers nog tot lang na de geboorte.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky