Jaarlijks komen er in Nederland ruim 11.000 baby’s (7 procent) te vroeg ter wereld. Een vroeggeboorte heeft impact op de baby maar ook zeker op de ouders. Premature baby’s liggen vaak weken of maanden in het ziekenhuis en hebben een verhoogd risico op allerlei gevaarlijke ziektes en infecties. Jaarlijks sterven zo’n 1.000 aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Dit meldt Care4Neo.
Kindjes die de couveusetijd overleven, kunnen gelukkig vaak een normaal leven leiden. Maar er is ook een groep prematuren die er beperkingen of ontwikkelingsstoornissen aan overhoudt. Care4Neo zet zich ieder jaar op én buiten Wereld Prematurendag om in voor bewustwording, begrip en bekendheid over prematuriteit en de gevolgen ervan.
Hart onder de riem
Ouders in ziekenhuizen krijgen vandaag een hart onder de riem gestoken en ook zorgverleners op de NICU worden in het zonnetje gezet. Bij alle 73 neonatologieafdelingen zijn pakketten van Care4Neo afgeleverd, waar onder meer de nieuwste editie van het magazine Kleine Maatjes in zit. Voor neonatologieverpleegkundigen is er een verrassing.
P voor prematuren
Ook op Facebook en Instagram besteedt Care4Neo besteedt aandacht aan deze dag. Iedereen met een relatie met vroeggeboorte wordt gevraagd om met de hand een P te maken en daar een foto of filmpje van te maken en die te delen op hun socialmediakanaal met de hashtags #wereldprematurendag #pvoorprematuren #care4neo.
Lees ook: Wereld Prematurendag: wat zijn de gevolgen van een vroeggeboorte?
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky