De 52-jarige vrouw die zich voordeed als oppas en zo zeven jonge meisjes misbruikte, is niet door oppassites gescreend. Hoewel ze een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) had, vond er geen verdere controle plaats. Overigens zijn VOG’s niet verplicht om werk te vinden via oppassites. Dit meldt BN de Stem.
De zaak kwam op zaterdag 12 juni aan het rollen. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De 52-jarige vrouw paste op in de woning van hun kindje. Toen de vrouw weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had. Ze schakelden direct de politie in.
In Nederland zijn er ongeveer tien websites waar oppassen zich kunnen aanmelden voor oppasopdrachten. Sites als Oppasland, Care en Sitly controleren de recent aangemelde oppas nauwelijks. Er is ook geen branchevereniging voor oppassen en een VOG (bewijs dat iemand geen strafblad heeft) overhandigen is vrijblijvend. Wel kunnen ouders op sites aanvinken dat ze alleen een oppas met een VOG willen. Toch blijkt in deze misbruikzaak dat zo’n verklaring lang niet altijd iets zegt, omdat de oppas in kwestie er eentje had.
Jonge kinderen
De kinderen die de vrouw misbruikte en op beeld vastlegde, waren jong: tussen de 1 en 6 jaar oud. Dat betekent niet dat ze niets doorhadden, zegt klinisch psycholoog Leony Coppens. “Jonge kinderen voelen wel dat er iets niet klopt, dat het niet veilig is. Maar soms begrijpen ze niet wat er gebeurt en kunnen ze het ook niet uitleggen aan hun ouders. Dan is er dus niemand die hen helpt en zegt: ‘Het is niet jouw schuld, ik ben er voor je.’” Gelukkig blijkt uit eerder onderzoek dat ze bijna nooit trauma oplopen hierdoor, maar een vervelende conclusie was wel dat een deel van de slachtoffers zorgelijk seksueel gedrag vertoont. Bijvoorbeeld het nadoen van seksuele handelingen, uitspraken of het tegenovergestelde: een aversie tegen of angst voor seksualiteit.
Door: Nationale Zorggids