Onderzoek naar aanranding zeker vier cliënten Op de Bies
Zeker vier cliënten van zorginstelling Op de Bies in Landgraaf zouden seksueel zijn misbruikt. Het gaat om misbruik van bewoners onderling, laat een politiewoordvoerder weten. De politie onderzoekt de zedenzaak. Dit melden ZO-NWS en 1Limburg.
Veel meer willen het Openbaar Ministerie en de politie niet zeggen over de zaak. Het enige dat op dit moment bekend is dat het om bewoners onderling gaat. Op de Bies is onderdeel van zorginstelling Koraal, waar mensen met een verstandelijke beperking en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen wonen.
Seksueel geweld komt vaak voor in de gehandicaptenzorg
Volgens een seksuoloog en medewerker die jarenlang met mensen met een verstandelijke beperking heeft gewerkt, komt seksueel geweld onder bewoners van instellingen voor een verstandelijke beperking vaak voor. Medewerkers en organisaties zijn hier niet goed genoeg op voorbereid. 61 procent van de vrouwen met een verstandelijke beperking en 23 procent van de mannen heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld, blijkt uit onderzoek van Movisie.
Meer aandacht vanuit opleidingen en werkgevers
“Bij elke instelling waar ik gewerkt heb, kwam het voor. En dan gaat het om seksueel geweld in de meest brede zin van het woord. Achteraf dachten we dan: Hadden we dit moeten zien aankomen en hebben we signalen gemist?”, zegt een voormalig medewerkster in de gehandicaptenzorg. Opleidingen en werkgevers hebben hier volgens haar te weinig aandacht voor. Ja, er zijn soms lessen over, maar niet genoeg. Zij vindt dat opleidingen en werkgevers actiever aandacht moeten besteden aan seksueel geweld onder cliënten. Dat vindt ook orthopedagoog-seksuoloog Welmoed Visser-Korevaar. Het probleem moet niet bij de medewerkers komen te liggen. Het management is verantwoordelijk voor een veilig woon- en werkklimaat.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky