17 procent van de aanbieders van gehandicaptenzorg controleert VOG niet goed
Bij twintig van de 114 aanbieders van gehandicaptenzorg in 2023 zag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat zij niet goed letten op geldige Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG), of deze niet goed in de personeelsdossiers hadden vastgelegd. Daarom gaat de IGJ vanaf komende zomer controleren of medewerkers in de gehandicaptenzorg wel een geldige VOG hebben. Dit meldt de inspectie.
Werknemers in de directe zorg aan verstandelijk of fysiek beperkte mensen moeten een VOG hebben, ook schoonmakers, chauffeurs en facilitair medewerkers hebben dit document nodig. De vorm van dienstverband maakt daarbij ook niet uit, wat betekent dat stagiairs, zzp’ers en gedetacheerden ook in het bezit zijn van een geldig VOG. Alleen vrijwilligers hoeven de verklaring nog niet te overhandigen. Wel adviseren de inspectie en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zorgaanbieders om een VOG te vragen van vrijwilligers.
Echtheidskenmerken VOG
De echtheid van de VOG is te controleren op echtheidskenmerken, zoals een rast, het blauwe Rijkslogo, een golvend watermerk en een zichtbaar hologram in het papier. Onder een UV-lamp is te zien dat een VOG echt is als het papier donker blijft, kleine vezels oplichten, er een lichte rechthoek om het blauwe N-nummer oplicht en er rechtsonder een beeldmerk te zien is. Ontdekt een zorgaanbieder valse papieren, dan is het advies om aangifte te doen bij de politie en er een melding van te maken bij de IGJ.
Lees ook: Wanneer krijg je een VOG in de zorg?
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky