Normal_anticonceptie__pil

Vrouwen moeten ook in de toekomst zelf blijven betalen voor de anticonceptiepil. Ondanks een petitie met meer dan 42.000 handtekeningen en de steun van Bureau Clara Wichmann, stemde de Tweede Kamer tegen het voorstel van PvdA-Kamerlid Ploumen. Zij vindt het oneerlijk dat vrouwen van 21 jaar en ouder zelf anticonceptie moeten betalen terwijl mannen daar doorgaans geen kosten voor maken. De Tweede Kamer stelt echter dat de kosten van de pil, zo’n vijftig euro per vrouw per jaar, laag genoeg is om zelf te betalen. Dit meldt NOS.

Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor vrouwenrechten, steunde het wetsvoorstel van Ploumen. De petitie is ook een initiatief van Clara Wichmann. Hoewel zowel de man als de vrouw profiteert van de anticonceptiepil, draait de vrouw op voor de kosten. Hoewel de bedragen per jaar niet enorm zijn, slikt de vrouw soms wel 30 jaar lang anticonceptie, totdat de overgang zich aandient. De bedragen die de vrouw hiervoor voor haar rekening krijgt, zouden niet evenredig zijn met de kosten die mannen maken om de vrouw niet zwanger te maken.

Symbool van seksuele onafhankelijkheid

De anticonceptiepil is voor de vrouw de goedkoopste manier om te beschermen tegen zwangerschap. De Nuvaring, een spiraal en de prikpil kunnen de kosten voor anticonceptie flink verhogen. “De pil staat symbool voor onze seksuele onafhankelijkheid en hoort gewoon in het pakket”, aldus Ploumen. Dit was het geval tot 2011.

Aanvullende verzekering

Vanaf 2011 valt de anticonceptiepil niet meer onder het basispakket voor vrouwen die ouder dan 18 jaar zijn. Tot 21 jaar worden deze kosten via het eigen risico verrekend, daarna zijn alle kosten voor de vrouw zelf. Al eerder zijn pogingen gedaan om de anticonceptiepil weer vergoed te krijgen maar het is nog altijd niet gelukt. De beredenering is dat de kosten voor de vrouw goed op te brengen zijn, terwijl vergoeding voor alle vijf miljoen gebruikers een enorme kostenpost is voor zorgverzekeraars. Het zou waarschijnlijk leiden tot een hogere premie, iets wat het kabinet juist niet hoger wil laten worden. Wel is het mogelijk om via een aanvullende verzekering een ruimere vergoeding te krijgen voor anticonceptie.

Door: Nationale Zorggids