Normal_bevalling

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws in de eerste week van het nieuwe jaar ging over een terreurverdachte die bij een thuiszorgorganisatie aan de slag ging. Verder onder meer het interessante nieuws dat ook dit jaar weer meer mensen overstapten op een andere zorgverzekering, dat vrouwen vaak niet op de hoogte zijn van de kosten die komen kijken bij een vrijwillige bevalling in het ziekenhuis en het aantal ouderen dat nog steeds leeft zonder internet. 

Onverwachte kosten door vrijwillige bevalling in ziekenhuis

Dat een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak kosten met zich meebrengt, weet niet iedere zwangere vrouw. 20 procent is niet op de hoogte van de eigen bijdrage van ongeveer 350 euro voor een vrijwillige bevalling in het ziekenhuis. Ook weet één op de vijf vrouwen niet dat kraamzorg slechts gedeeltelijk vergoed wordt vanuit het basispakket.

Wie daar eind vorig jaar wél rekening mee hield, heeft mogelijk een aanvullende verzekering afgesloten voor het afkopen van een deel van de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling en kraamzorg.

Verdachte van terreur startte eerste proefdag bij thuiszorgorganisatie

Een terreurverdachte die maandag 31 december in Rotterdam is opgepakt, startte die dag voor het eerst bij een thuiszorgorganisatie. Hij draaide daar een proefdag mee nadat hij twee sollicitatiegesprekken goed had doorlopen. De thuiszorgorganisatie laat weten het spijtig te vinden in verband te worden gebracht met terreur en het niet zag aankomen dat de man gevaarlijk is. “De sollicitant kwam juist over als een respectvolle rustige man.”

Meer mensen stapten over op andere zorgverzekering

Maar liefst 21 procent meer mensen dan vorig jaar stapte via Independer over op een andere zorgverzekering. Meer dan 16 procent maakt de overstap op de laatste dag van het jaar. En 49 procent van de overstappers bij Independer sloot na de kerst een nieuwe verzekering af. Het lijkt erop dat de stijgende zorgpremies en de grote premieverschillen de Nederlander doen bewegen en op zoek helpen gaan naar de meest passende zorgverzekering.

Ruim 30 procent van de 75-plussers heeft nog nooit internet gebruikt

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 6 procent, ongeveer 886.000, in 2018 aan nog nooit internet gebruikt te hebben. In 2012 was dat nog 10 procent. Vooral 75-plussers behoren tot de niet-gebruikers. Bijna de helft van de Nederlanders van 12 jaar of ouder die nooit op internet zit, was 75 jaar of ouder. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die geen internet gebruiken en ook horen vaker laagopgeleide ouderen tot de niet-internetters. Ze hebben simpelweg geen interesse in het wereldwijde web of vinden het niet zinvol. Een derde reden is het gebrek aan vaardigheden om goed te kunnen omgaan met het internet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids