De Tweede Kamer debatteerde gisteren over internationale adopties. Want als het aan de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ligt, mogen Nederlandse wensouders geen kinderen meer uit het buitenland adopteren. Er gaat namelijk vaak veel mis tijdens zo’n internationale adoptie waarbij kinderen ook veelal onder dwang worden afgestaan. De Tweede Kamer wil dat er in ieder geval meer toezicht komt. Dat melden NOS en Telegraaf.
Ouders die kinderen uit China adopteren, krijgen vaak een ziek kindje, omdat het kindje daar niet geholpen wordt. Nederland moet China hierop aanspreken, vindt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Volgens SP-Kamerlid Michel van Nispen is internationale adoptie voor deze landen ook een motivatie om kwetsbare kinderen niet te helpen. Hij wil dan ook dat er een onderzoek komt naar het adoptieproces in landen waaruit veel Nederlandse wensouders adopteren.
Het kabinet staat niet achter de mening van de Raad van Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming en wil internationale adoptie beschikbaar houden voor ouders die een kindje willen adopteren. Bovendien is er een groep kinderen die daadwerkelijk beter af is.
Afgelopen lente berichtte tv-programma ZEMBLA al over misstanden bij adopties uit Sri Lanka. Van veel kinderen die in de jaren tachtig uit Sri Lanka geadopteerd werden, kloppen de papieren niet. Het zou onder andere gaan om het vervalsen van de geboortedatum, de naam van de ouders en mogelijke broers en zussen. Geschat wordt dat slechts dertig procent van de adopties helemaal volgens de regels is gegaan. Dergelijke vervalsingen maken het voor geadopteerde kinderen moeilijk om contact te zoeken met hun biologische ouders.
Door: Redactie Nationale Zorggids