Normal_kaarsjes_dood_afscheid_bidden

Baby’s die niet-levend ter wereld komen, worden in het ziekenhuis nu vaak nog in een kartonnen bakje gelegd. Hoewel dit een standaardprocedure is, vond verloskundige en arts Ilona Tiemens-van Putten het een akelig aanzicht. Daarom bedacht zij een methode om het lichaam van het kindje zo goed mogelijk te conserveren tot de uitvaart. Haar methode heeft haar nu de Yarden Afscheidsprijs opgeleverd. Dat meldt Kraamsupportonline.nl. 

De eerste keer dat Tiemens-Van Putten een overleden foetus in een kartonnen bakje gelegd zag worden, liep ze stage. Na de geboorte van haar twee zoons, maakte ze zelf drie keer een miskraam mee. Ze zag van dichtbij wat er met een overleden kindje gebeurt als hij enkel in een bakje wordt gelegd.

“De huid wordt soms zeer donker, zeker bij baby’s die geboren worden vóór de 24ste zwangerschapsweek. En omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, treedt er snel vervorming op. De watermethode biedt hier een oplossing voor”, zegt Tiemans-Van Putten. De huid wordt er bijvoorbeeld lichter door en het lijfje ontspant. Ook kunnen ouders (of zorgverleners, indien nodig) het kindje aanraken zonder dat de huid wordt aangetast. Wordt er gezocht naar een aangeboren afwijking? Dan is dat ook gemakkelijker te zien als de foetus zich in water bevindt.

Er zit niets speciaals in het water, het gaat puur om koud water uit de kraan, legt Tiemens-Van Putten uit. Speciaal water is eigenlijk niet nodig, omdat een overleden kindje binnen een paar dagen wordt begraven of gecremeerd. De arts hoopt dat de watermethode ouders helpt in hun rouwproces. Wie er meer over wil weten kan naar één van haar voorlichtingsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor professionals die in de geboortezorg werken of in de uitvaartsector. 

Door: Redactie Nationale Zorggids