In Nederland komt het bijna niet voor dat een kersverse moeder te weinig moedermelk aanmaakt en haar baby gevaarlijk veel afvalt. Afgelopen week kwam het bericht naar buiten van een Amerikaanse vrouw die haar kindje verloor omdat hij onopgemerkt veel te weinig voedingstoffen via de moedermelk binnen kreeg. Kraamverzorgenden houden in ons land het gewicht van de baby nauwlettend in de gaten, waardoor stille ondervoeding bijna niet voorkomt. Dit meldt RTL Nieuws.
De eerste dagen na de geboorte valt een baby vaak wat af. Pas als het gaat om meer dan 10 procent van het lichaamsgewicht, moet worden bijgevoed om er voor te zorgen dat de baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. “In het beste geval is dat afgekolfde meld van de eigen moeder of van een andere moeder, of het is kunstvoeding”, zegt kinderdiëtist en lactatiekundige Stefan Kleintjes. Dat het kind meer gewicht verliest dan wenselijk is, zegt nog niet dat de baby is levensgevaar is. “Het is alleen een duidelijk signaal dat het kind meer voeding nodig heeft.”
Nederlandse ouders hoeven volgens kinderarts Koen Joosten niet bang te zijn voor fatale ondervoeding, zoals bij de vrouw in Amerika het geval was. “In Nederland is dat praktisch onmogelijk”, zegt Joosten. Een baby die te weinig voedingstoffen binnenkrijgt, wordt hier vrijwel altijd opgemerkt. Soms hoeft maar enkele keren 10 tot 20 milliliter extra voeding te worden gegeven om de baby weer op een gezond gewicht te krijgen.
“Als de eerste drinkpogingen aan de borst niet succesvol zijn of niet kunnen bestaan, dan krijgt het kindje er andere voeding bij”, aldus Kleintjes. “In principe is het hele Nederlandse systeem erop gericht om onder andere te voorkomen wat met dat kindje in Amerika is gebeurd.”
Door: Redactie Nationale Zorggids