Normal_geboorte_ziekenhuis_verloskunde

Verloskundigen en vrouwenorganisatie Clara Wichmann hebben laten weten zich zorgen te maken over de hervormingen in de geboortezorg. Door de hervormingen zijn ze bang dat vrouwen vaker onnodig in het ziekenhuis moeten bevallen en meer onnodige medische ingrepen moeten ondergaan. Een petitie tegen de hervormingen is inmiddels door ruim zevenduizend mensen ondertekend. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De veranderingen zorgen ervoor dat een verloskundige vanaf het begin van een zwangerschap nauw contact moet hebben met een gynaecoloog in het ziekenhuis. Dit vindt plaats binnen geboortezorgteams. Deze teams krijgen één budget en samen bepalen ze hoe dit budget verdeeld wordt over verloskunde, gynaecologie en kraamzorg. Diverse vrouwenorganisaties en verloskundigen denken dat de nieuwe opzet ervoor zal zorgen dat meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen en medische ingrepen als pijnbestrijding, wee opwekking en keizersnedes vaker zullen voorkomen. “Meer vrouwen lopen fysieke schade op. Verloskundigen hebben enorme praktijkervaring en kunnen goed inschatten wat normaal is bij een baring”, zegt Clara Wichmann voorzitter Aniek de Ruijter.

De Koninklijke Nederlandse Organisaties van Verloskundigen (KNOV) is voor samenwerking, maar wil dat de plannen beter worden onderbouwd. Volgens de beroepsorganisatie voor verloskundigen is zwangerschap natuurlijk en emotioneel, de plannen maken een zwangerschap juist heel medisch. Een normale zwangerschap moet als normaal gezien worden en daarbij moet de keuzevrijheid van de vrouw behouden blijven, aldus de KNOV. Uit onderzoek blijkt tevens de regie van de verloskundige het meest gunstig is voor de zwangere vrouw, voor en tijdens de bevalling. Ook verloskundige Janine Lazet vreest voor de verandering. Ze denkt dat ze straks vaker in het ziekenhuis te vinden is en dat thuisbezoeken en thuisbevallingen steeds minder worden. De zorg wordt volgens haar niet beter op deze manier, slechts ingewikkelder. Lazet is bang dat ze straks vaker moet luisteren naar de gynaecoloog in plaats van dat ze zelf beslissingen kan maken.

Aan de andere kant is de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG) van mening dat de maatregelen juist nodig zijn. De vereniging vindt betere samenwerking noodzakelijk om de risicoselectie te verbeteren. Ziekenhuizen worden nu bijvoorbeeld vaak te laat betrokken. “Als we eerder samenwerken, kun je misschien risico's en problemen voorkomen”, zegt voorzitter Guid Oei.  Hier is minister Schippers het mee eens. Zij zegt dat zwangere vrouwen nog steeds in staat zijn om te beslissen waar zij willen bevallen en dat samenwerking uitgaat van gelijkwaardigheid en professionaliteit. Maar waar het volgens Schippers vooral om gaat: “De zwangere vrouw moet de geboortezorg krijgen die ze nodig heeft."

©Nationale Zorggids