Baby’s van vier maanden oud kunnen precies aangeven waar ze worden gekieteld. Als we ouder worden verliezen we dat vermogen. Wanneer volwassenen hun armen kruizen en moeten aangeven welke hand een prikkel krijgt, raken ze even in de war. Dat concluderen Britse onderzoekers in het vakblad Current Biology, meldt de Volkskrant.
Baby’s daarentegen weten precies om welke hand of voet het gaat. Dit komt omdat zij niet beseffen dat een aanraking van buitenaf komt. Het speelt voor hen geen rol dat iemand anders of een apparaat verantwoordelijk is voor het gevoel in hun lichaam.
De onderzoekers raakten de hand van volwassenen en baby’s van vier en zes maanden oud aan met een apparaatje. Op die manier was de sterkte van de kietel steeds even groot. De kinderen van zes maanden oud en de volwassenen wisten in de helft van de gevallen niet direct aan te geven om welke hand het ging. De baby’s van vier maanden oud presteerden beter.
Volgens Sabine Hunnius, hoofd van het Baby Research Center van de Radboud Universiteit Nijmegen, is het jammer dat de onderzoekers geen verklaring hebben voor het verschil. “De onderzoekers suggereren dat het ontwikkelen van het vermogen om zelf dingen te pakken de oorzaak is van het veranderde bewustzijn, maar dat hebben ze niet onderzocht. Terwijl je dat nu juist zou willen weten.”
Toch vindt Hunnius het onderzoek spannend en leuk. “Ik houd erg van dit soort onderzoek, omdat het eigenlijk aantoont dat we sommige dingen afleren naarmate we ouder worden. De jongere baby's doen het beter omdat zij nog niet gehinderd worden door enige kennis.”
© Nationale Zorggids