Normal_normal_normal_images_vrouw_kus

Vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met depressie tijdens en na de zwangerschap. Omdat er een taboe bestaat op mentale klachten tijdens de zwangerschap, krijgen veel vrouwen niet de behandeling die ze nodig hebben. Volgens psychiater Veerle Bergink van het Erasmus MC is een dergelijk taboe ook in Nederland nog steeds aanwezig. Dat meldt Gezondheidsplein.

Bergink deed onderzoek naar het taboe op depressie tijdens de zwangerschap en concludeert dat het onderwerp weinig aandacht krijgt in bijvoorbeeld tijdschriften. Volgens Bergink worden mentale klachten van vrouwen tijdens de zwangerschap nog te vaak gebagatelliseerd. De omgeving reageert vaak met uitspraken als 'dat hoort erbij' of 'wacht maar tot je je baby in je armen hebt, dan weet je waar je het voor doet'. Het gevolg hiervan is dat veel vrouwen zich niet serieus genomen voelen en door het taboe ook niet graag toegeven dat ze kampen met depressieve gevoelens. Ook kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse-van den Berg ziet hierin een gevaar: 'Je kweekt een volgende generatie met psychische klachten als je die vrouwen niet behandelt.'

Wanneer moeders last hebben van een (postpartum) depressie heeft dit ook invloed op het kind. Enerzijds werken stresshormonen via de moeder door op het ongeboren kind. Maar ook na de geboorte kan een depressie bij de moeder voor problemen bij het kind zorgen. 'Een moeder die niet teruglacht als ze een glimlach krijgt van haar baby. Een vrouw die niet of heel overdreven reageert op haar kind. Dat leidt tot problemen op latere leeftijd, zoals angsten, depressies en leerachterstand', zegt Lambregtse-van den Berg. Bij tijdige onderkenning is een postpartum depressie goed te behandelen.

© Nationale Zorggids