GGD-arts trekt aan de bel: ondervoeding en angstklachten bij asielkinderen Assen

Een GGD-arts heeft een brandbrief gestuurd naar het management van de Expo Hal in Assen, waar sinds vorig jaar asielzoekers worden opgevangen als het in Ter Apel weer eens te vol is. Kinderen die daar terechtkomen raken echter ondervoed, slapen slecht en poepen en plassen op hun kamer. De GGD-arts heeft grote zorgen over hun mentale gezondheid, omdat ze zich er niet veilig voelen en geen dagbesteding hebben. GGD Drenthe onderschrijft de situatie. Dit meldt RTV Drenthe. 

In juli zag de arts dat kinderen dusdanig afvielen dat ze ondergewicht kregen en ze ’s nachts niet konden slapen door het vele geluid in het gebouw. Het gehuil van kinderen zou anderen ook wakker houden. Vanwege vieze wc’s weigeren ze daar hun behoefte te doen en poepen en plassen ze liever in hun kamer in een emmer. 

Noodopvang tot eind 2025 open

De arts stuurde de brief in juli naar het management en een paar dagen later werd bekend dat de noodopvang in Assen tot eind 2025 open blijft. Op dit moment zitten er volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 109 kinderen van 0 tot 17 jaar in de opvang en twee begeleide alleenstaande minderjarige asielzoekers (bama’s).

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky