Hoewel de verwachting is dat kinderen zindelijk zijn wanneer ze naar de basisschool gaan, blijkt 20 procent van de kinderen nog steeds plas- of poepproblemen heeft bij de start van de basisschool. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op het kind en hun ouders, variërend van gezondheidsklachten en schaamte tot sociale problemen zoals pesten. Voor ouders geldt dat ze boos kunnen worden op hun kind of gefrustreerd raken dat het niet lukt om zindelijk te worden. Dit meldt Nij Smellinghe.
Kinderen met plas- of poepproblemen kunnen veel stress ervaren. Een kind zoals Sem, 5 jaar oud, ontwikkelt bijvoorbeeld poepangst, waardoor hij zijn ontlasting ophoudt en uiteindelijk buikpijn krijgt. Dit leidt tot een vicieuze cirkel: doordat hij de ontlasting blijft ophouden, wordt zijn rectum uitgerekt, waardoor hij de aandrang niet meer voelt. Dit leidt tot ongelukjes en frustratie bij de ouders, die vaak denken dat het kind niet wil luisteren.
Kinderarts Sander Fidder van Nij Smellinghe legt uit dat veel ouders zich niet realiseren dat hun kind er niets aan kan doen. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot onnodige boosheid en frustratie, terwijl het probleem in veel gevallen met geduld en begrip kan worden opgelost.
Wat ouders kunnen doen
Zindelijkheid is een leerproces dat bij elk kind anders verloopt. Sommige kinderen zijn binnen twee weken zindelijk, terwijl anderen er langer over doen. Rust, regelmaat en geduld zijn hierbij essentieel, zegt Fidder. Het is belangrijk om kinderen op vaste tijden naar de wc te laten gaan en ervoor te zorgen dat ze voldoende drinken. Te weinig drinken kan leiden tot harde ontlasting, wat het probleem alleen maar verergert.
Daarnaast is het van belang om aandacht te besteden aan hoe een kind op de wc zit. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren aanspannen, wat het moeilijker maakt om ontspannen te plassen of te poepen.
Professionele hulp bij ernstige problemen
Als de problemen aanhouden, kunnen ouders hun kind laten doorverwijzen naar een Plas- en Poeppoli, waar een multidisciplinair team klaarstaat om zowel het kind als de ouders te begeleiden. Medicatie, houdingsadviezen en drinkadviezen kunnen helpen om de klachten te verlichten.
Met betere kennis over zindelijkheid kunnen veel problemen worden voorkomen of sneller worden opgelost. Nij Smellinghe organiseert daarom op woensdagavond 20 november de informatiebijeenkomst ‘Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen’.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Is deze 20% op basis van recent onderzoek? Kunt u mij de details sturen van dit onderzoek? Wij helpen ouders met zindelijkheid en proberen dit percentage omlaag te krijgen, dus dit soort onderzoeken zijn erg interessant voor ons. Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Dustin van de Sande