Normal_kid-with-saving-money-for-education-concept-child-2022-11-17-16-02-43-utc

Uit een recent onderzoek van Nibud blijkt dat het overgrote deel van de 8- en 9-jarigen hun zakgeld via digitale betalingen ontvangt. Volgens de organisatie brengt deze ontwikkeling veel risico’s met zich mee. Dit meldt Metro.

Sinds 2018 is het aantal 8- en 9-jarigen dat nog contant zakgeld krijgt afgenomen met 25 procent, waarbij nog maar de helft contant wordt ‘uitbetaald’. Bijna een derde van de digitale zakgeld-groep krijgt dit volledig digitaal uitbetaald, terwijl de rest een mix ontvangt van contant en digitaal.
Bij de groep tussen de 12 en 14 jaar krijgt nog maar 19 procent van de kinderen volledig contant geld. De groep die het meest fysiek geld in handen krijgt zijn de 6- en 7-jarigen, met een percentage van 70. De voornaamste reden hiervoor is dat ouders dan nog in het belang van tastbaar geld geloven.

Beheer

Ouders stappen vaak over naar het digitale wanneer zij andere ouders dit ook zien doen. Ook is de periodieke afschrijving gemakkelijker bij digitaal zakgeld.
Momenteel heeft iets meer dan de helft van de kinderen heeft eigen toegang tot een bankrekening. Maar volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart is dit niet zonder risico’s.

Online fraude

Ouders moeten volgens de directeur het belang onderstrepen van het geheimhouden van financiële gegevens. “Als je je op jonge leeftijd al bewust bent van deze voorzorgsmaatregelen, zal het je later ook helpen wanneer je nepberichten van de bank ontvangt waarin wordt gevraagd om vertrouwelijke informatie.”
 
Een groot deel van de ouders blijkt namelijk niet de gevaren van fraude te bespreken met hun kinderen. Een onderwerp dat erg belangrijk is in een tijd waar phishing, skimmen, en geldezels vanzelfsprekend beginnen te worden.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch