Webcamafperser Aydin C. zou bijna elf jaar de gevangenis in moeten, eiste het Openbaar Ministerie donderdag. De eis is gelijk aan de eis van vorig jaar bij de rechtbank en de straf die C. toen kreeg.
C. wordt ervan beschuldigd dat hij 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada heeft lastiggevallen. Hij zou ze hebben gechanteerd met intieme webcambeelden. Ook zou hij vijf homoseksuele mannen hebben belaagd. Verder wordt hij verdacht van het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs.
Zelfmoord Amanda Todd
Een van zijn slachtoffers was het vijftienjarige Canadese meisje Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord. Een maand voor haar dood had ze een video op YouTube geplaatst, waarin ze vertelde wat haar was overkomen, hoe ze werd gestalkt en hoe haar klasgenoten haar daarmee pestten. Voor die zaak wordt C. later berecht in Canada.
Door ze ''op geraffineerde wijze te manipuleren", had C. zijn slachtoffers ''volkomen in zijn macht", aldus de aanklaagsters donderdag. C. ging volgens hen "meedogenloos" te werk. Zijn bedreigingen hadden "een verwoestend effect op de levens van de jonge slachtoffers", die "gedwongen werden om seksshows voor de webcam te geven en in voortdurende angst leefden dat beelden zouden worden verspreid".
Chatsites
C. zocht op chatsites als Habbo Hotel, MSN en Chatroulette contact met potentiële slachtoffers, die in eerste instantie vaak dachten te chatten met een jong blond meisje, dat zich uitkleedde en hen uitdaagde hetzelfde te doen. Wat ze niet wisten, was dat de webcambeelden werden vastgelegd. Later, soms enkele jaren, keerde C terug. Niet als vriendin, maar als afperser die dreigde de eerdere beelden te verspreiden als ze niet opnieuw uit de kleren gingen.
De aanklaagsters zeiden dat door de "ongekende wreedheid en kilheid" van C. meer meisjes hebben overwogen zelfmoord te plegen. ''Ze waren ten einde raad, voelden zich vernederd en verraden. Niets was wat het leek, niemand was wie hij zei te zijn." C., die ontkent, sprak volgens het OM soms via twee aliassen met ze. Het ene alias perste af, het ander adviseerde.
Vrijdag komt de verdediging aan bod. Dan is C. erbij, heeft hij gezegd. De uitspraak is 14 december.
Door: ANP