Ruim 5 jaar cel voor mishandelende leidinggevenden zorgboerderij Wedde

Twee oud-leidinggevenden van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde hebben een maximale gevangenisstraf van 5 jaar en vier maanden opgelegd gekregen. De rechtbank acht het bewezen dat de 63-jarig Paul W. en 37-jarige Michel K. tien cliënten met ernstige mentale en lichamelijke beperkingen hebben mishandeld en vernederd. Ook is hen een beroepsverbod van 10 jaar en vier maanden opgelegd. Dit meldt Skipr. 

Tien bewoners van de zorgboerderij in Wedde hebben volgens de rechtbank “geleden onder een afschuwelijk regime, en dat op een plek waar zij zich bij uitstek veilig hadden moeten voelen: hun thuis”.

Undercover in Nederland

De misstanden kwamen in 2023 aan het licht toen Undercover in Nederland er twee afleveringen aan besteedde. Er vond een inval plaats en de zorgboerderij moest dicht. De twee mannen hebben inmiddels een heel proces doorlopen en de rechter vindt niet dat ze ooit een passende vorm van reflectie op hun daden hebben getoond. Er zou sprake zijn geweest van goede intenties met een verkeerde aanpak, of een “out of the box” aanpak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky