Het heeft geen zin om je kind die niet veel lust, geforceerd te laten eten wat op tafel staat. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan, die bekeek of druk uitoefenen op jonge kinderen invloed heeft op hun gedrag. Hieruit kwam naar voren dat het voor het kind weinig zin heeft, maar dat het de band met het kind wel kan schaden. Dit meldt Trouw.
Hoofdonderzoekster Julie Lumeng is arts in een kinderziekenhuis en is directrice van een centrum voor groei en ontwikkeling in het Amerikaanse Michigan. Kinderen werden gevolgd van 1 jaar en negen maanden tot twee jaar en negen maanden. Zij stelt dat het pushen van eten absoluut geen effect had. Dat geldt zowel voor de positieve en negatieve effecten. Streng toezicht zorgt er niet voor dat het kind meer of gevarieerder ging eten, maar het zorgt er ook niet voor dat een kind minder snel overgewicht ontwikkelt.
Volgens Lumeng is het vooral bijzonder dat we van jonge kinderen niet accepteren dat ze kieskeurig zijn, maar wel van volwassenen. Wie eenmaal kieskeurig is, zal waarschijnlijk niet veranderen naarmate hij of zij ouder wordt. “Moeilijk doen met eten in geen serieuze afwijking waar ouders veel energie in moeten steken”, aldus de kinderarts. Ook stelt ze dat ouders niet bang hoeven te zijn dat hun kind niet genoeg voedingstoffen binnen krijgt.
Ouders knijpen soms neus dicht
Ook kindereetcoach en voedingspsycholoog Diana van Dijken ziet weinig heil in gedwongen eten. “Eten kan een machtsmiddel worden, zowel van de ouder als vanuit het kind.” Ze stelt dat het aan tafel vooral gezellig moet zijn. In haar praktijk komen wanhopige ouders van kinderen die niet of niet gevarieerd willen eten. Sommige van deze ouders gaan zelfs zo ver dat zij de neus van hun kind dichtknijpen, om via de mond snel wat eten naar binnen te krijgen. “Daar zit echt wanhoop achter, dat hun peuter niet genoeg groenten en fruit binnen krijgt.”
Door: Redactie Nationale Zorggids