‘Hardnekkige gewoonte om bij chronische ziekten direct naar pillen te grijpen’

Zorginstituut Nederland adviseerde vorige week om afslankmiddel Wegovy, met de werkzame stof semaglutide, niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Volgens Jan Buining van TastyBasics en Nick Cramer van LeefstijlStraat grijpt de zorg al snel naar pillen als er sprake is van chronische ziekten. Ze noemen het symptoombestrijding die de onderliggende oorzaken niet aanpakt. Dit meldt LeefstijlStraat.

“Steeds weer lijkt een ingenieuze symptoombestrijder de enige acute oplossing, zoals nu semaglutide voor de obesitasepidemie. Echter, zonder een ongezonde leefstijl, met onweerstaanbare ongezonde voeding in het centrum, blijft een van de belangrijkste oorzaken”, aldus Buining en Cramer.

Langetermijnleefstijlverandering

De bestaande leefstijlprogramma’s zorgen op de lange termijn voor onvoldoende positieve effecten. Daarom pleiten de mannen voor een tweeledige oplossing: betere verspreiding van kennis over langetermijnleefstijlverandering onder leefstijlcoaches en andere zorgprofessionals én een voedingsaanbod waarin gezonde keuzes altijd voor de hand liggend zijn. “Alleen door een systeemtransitie kunnen we de obesitasepidemie werkelijk aanpakken.”

Door: Nationale Zorggids