Als kinderen aan hevige stress zijn blootgesteld, verandert de werking van hun hersenen. Op latere leeftijd kunnen zij risico’s dan minder goed inschatten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, zo meldt NPO Radio 1, zo meldt het ministerie van volksgezondheid.
De onderzoekers volgden tien jaar lang een groep van ruim honderd kinderen. Twintigjarigen, die als tienjarige aan hevige stress hadden blootgestaan (bijvoorbeeld aan mishandeling, drugsgebruik of veel verschillende pleeggezinnen), slaagden er in spelsituaties minder goed in om dreigend verlies te onderkennen. Daardoor namen ze grotere risico’s, ook al was de kans op verlies groot.
De deelnemers met veel kinderstress leerden ook niet van hun fouten, in tegenstelling tot de andere deelnemers. In een gokspelletje bleven ze consequent zwaar inzetten in relatief kansloze situaties. Kansrijke situaties lieten ze regelmatig lopen. Volgens de onderzoekers lijken hun hersenen de informatie over de risicovolle situatie niet correct te verwerken.
Het is bekend dat stress als kind vaak samenhangt met een hoger stressniveau later in het leven. In voorgaand onderzoek was het altijd lastig om die twee van elkaar los te koppelen. Daar slaagt het huidige onderzoek wél in, doordat er meetwaarden bestonden van het stressniveau tien jaar eerder.
Door: Redactie Nationale Zorggids