Normal_kind_peuter

Ouders wiens kinderen een levensbedreigende of levensverkortende ziekte hebben, kunnen steeds vaker in het ziekenhuis terecht voor een speciaal kinderpalliatief team. Deze teams richten zich op gezinnen met een ziek kind, die na de diagnose in het ziekenhuis met veel zorgen en vragen achterblijven. Palliatieve zorg richt zich op kwaliteit van leven en niet op genezing van de ziekte. Ouders kunnen via het speciale team nu beter geholpen worden omdat de kennis gebundeld is. Dit meldt RTL Nieuws.

Na de diagnose van een ongeneeslijke ziekte bij hun kind, verlaten ouders regelmatig met weinig informatie en verdere hulp het ziekenhuis. Hoe zij vanaf dat moment voor hun kind moeten zorgen, of zij overdag kunnen blijven werken en andere vragen blijven op dat moment onbeantwoord. Daarom zijn er steeds meer ziekenhuizen die speciale teams voor kinderpalliatieve zorg opzetten. Het team heeft de kennis in huis om de overgang voor ouders soepeler te laten verlopen.

Jaarlijks hebben 5.000 tot 7.000 ernstig zieke kinderen in Nederland behoefte aan palliatieve zorg. Daarbij wordt vooral gekeken naar het verlichten van lijden, wat zowel voor de korte als langere termijn wordt ingezet om verdere verslechtering voor te zijn. Daarnaast krijgen de ouders ondersteuning en praktische adviezen, waardoor het hele gezin ondersteunt wordt. Het zijn vooral praktische vragen die ouders hebben en die niet direct beantwoord worden door de specialist in het ziekenhuis. Intensieve (thuis)zorg kan met de opkomst van kinderpalliatieve zorgteams steeds beter georganiseerd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids