Kinderen kunnen in hun vroege jaren hun weerstand aanzienlijk verhogen wanneer zij nagelbijten of op hun duim zuigen. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. Ruim duizend kinderen die geboren zijn in 1972 en 1973 werden voor het onderzoek jarenlang gevolgd. Dit meldt Nu.nl.
Opvallend was dat kinderen die nagelbijten of duimen, minder kans hebben om op latere leeftijd allergieën te ontwikkelen. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de microbacteriën die van nature op de huid voorkomen. Wie op jonge leeftijd vaak zijn handen in zijn mond stopt, zou zo meer weerstand opbouwen tegen allergieën.
De gewoonten van de deelnemers werden op verschillende momenten in hun leven vastgelegd. Ook werd tweemaal een stukje huid afgenomen, om deze te testen op allergieën. Dit werd gedaan toen de deelnemers 13 en 32 jaar oud waren. Het onderzoek concludeert dat kinderen die op hun duim hadden gezogen of nagelbijters waren, in verhouding minder last hadden van allergieën op latere leeftijd (38 procent). Kinderen die geen van beide deden, hadden iets vaker last van allergieën (49 procent) en kinderen die zowel nagelbijten als duimzuigen hebben het minst last van allergieën (31 procent).
Wereldwijd krijgen steeds meer mensen last van allergieën. Onder andere huisstofmijt, huidschilfers van katten en honden en pollen zijn bekende allergenen waar mensen last van kunnen krijgen. Jonge kinderen hebben vaak last van astma, waarbij het lichaam een allergische reactie heeft op bijvoorbeeld graspollen. Dit zou volgens de website 'Volksgezondheidenzorg' van de overheid komen doordat kinderen op jonge leeftijd overgevoelig worden voor deze allergenen, omdat het immuunsysteem van kinderen dan nog niet voldoende is ontwikkeld.
Door: Redactie Nationale Zorggids