Meisjes die slachtoffer worden van een verkrachting doen er goed aan om dit zo snel mogelijk te vertellen. Veel jongeren weten niet dat het voordelen heeft om snel hulp te zoeken. Dat zegt onderzoekster Iva Bicanic van het UMC Utrecht, zo meldt de Volkskrant.
Bicanic sprak voor haar onderzoek met 300 meisjes, die met hun ouders psychologische hulp zochten. Slechts de helft van hen bleek binnen een week na de verkrachting te hebben verteld wat hen is overkomen.
Wanneer een slachtoffer snel medische hulp krijgt, kunnen problemen zoals ongewenste zwangerschap, soa's, hepatitis en zelfs hiv worden voorkomen. Ook kunnen in de eerste week nog lichaamssporen worden veilig gesteld voor forensisch onderzoek.
Volgens Bicanic is het na een week te laat. Psychische hulp in een vroeg stadium kan voorkomen dat het slachtoffer later vastloopt, benadrukt de onderzoekster. Bicanic concludeert dat meisjes die verkracht worden door een bekende het langer voor zichzelf houden. Veel slachtoffers proberen het gebeurde zo snel mogelijk te vergeten. Volgens de onderzoekster is dit een gemiste kans. 'Deze groep blijkt psychisch, seksueel en biologisch slechter te functioneren dan meisjes die geen verkrachting hebben meegemaakt.'
Iva Bicanic promoveerde op 13 maart aan het UMC Utrecht.
© Nationale Zorggids
kunnen in de eerste week nog lichaamssporen worden veilig gesteld voor forensisch onderzoek. Dat is onzin. Na hooguit 48 uur is DNA niet meer te gebruiken voor forensisch onderzoek. In de eerste week nog sporen aantreffen ik weet niet waar die Iva op is gepromoveerd maar pak die bul maar weer terug.