De Open Universiteit (OU) gaat onderzoeken of omega-3 vetzuren de leerprestaties van kinderen kunnen verbeteren. Het onderzoek zal dit najaar van start gaan. Dit meldt de Nationale Onderwijsgids.
Omega-3 vetzuren zitten in voedingsmiddelen zoals vette vis. De OU wil weten wat het effect is van deze zuren op leerprestaties, gedrag, cognitieve prestaties, zelfvertrouwen en motivatie bij schoolgaande kinderen. Daarvoor zullen 14- en 15-jarigen met een lage dosis omega-3 vetzuren in hun bloed een jaar lang een omega-3-voedingssupplement toegediend krijgen. Hun leerresultaten (het gemiddelde cijfer voor Nederlands, Engels en wiskunde) zullen gedurende twee jaar bijgehouden worden. Met oogbewegingsregistratie willen de onderzoekers van de OU concentratie en cognitieve informatieverwerking bij de leerlingen meten.
Het is al langer bekend dat het eten van omega-3 vetzuurrijke vis goed is voor het cognitief functioneren van ouderen en kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. Onderzoek naar het effect bij gezonde tieners is schaars. Dit wordt het eerste onderzoek dat dubbelblind wordt uitgevoerd (een deel van de proefpersonen krijgt een placebo) en waarbij ook bloedonderzoek wordt gedaan om oorzakelijke verbanden van het eten van vis en schoolprestaties te kunnen aantonen. Het project wordt gefinancierd door het NWO in het kader van het onderzoeksprogramma 'Food, Cognition and Behaviour'.
© Nationale Zorggids