Nieuwe Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen gelanceerd door NIP

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft de Wegwijzer wet- en regelgeving vernieuwd. Dit handige gratis naslagwerk helpt psychologen in de gezondheidszorg om goed op de hoogte te blijven van de complexe wet- en regelgeving waarmee zij in hun werk te maken hebben. Het biedt antwoorden op praktische vragen zoals: welke informatie mag ik delen met instanties zoals de politie of het UWV? Wat te doen bij wilsonbekwaamheid? Of hoe moet ik handelen als ik geen overeenstemming met mijn cliënt bereik over het beëindigen van een behandelovereenkomst? Dit meldt NIP.

In de nieuwe editie van de Wegwijzer zijn verschillende onderwerpen verder uitgewerkt, zoals de verantwoordelijkheid van de (regie)behandelaar, communicatie over de beëindiging van behandelrelaties en het omgaan met meldingen aan Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming. Ook zijn waardeoordelen over vragen van derden en meldingen aan gecertificeerde instellingen nu uitgebreider behandeld.

Onderdeel van de professionele standaard

De vernieuwde Wegwijzer sluit nauw aan bij de Beroepscode en de Algemene Standaard Testgebruik (AST) van het NIP. Samen vormen deze documenten de basis voor de professionele standaard waar psychologen zich aan dienen te houden. Deze professionele standaard kan ook door de tuchtrechter worden gebruikt om het beroepsmatig handelen van psychologen te toetsen.

Door: Nationale Zorggids