Trimbos-instituut eist dat politiek verkoop designerdrugs aan banden legt

Ondanks dat handhaving lastig blijft met een verbod op de verkoop van designerdrugs, vindt Trimbos-instituut toch dat de politiek hier haast mee moet maken. Online websites verkopen designerdrugs  als 2-MMC alsof het snoepjes zijn. En dat mag ook nog, want de drug is legaal te koop ten behoeve van onderzoeksdoeleinden. Dit meldt de Telegraaf. 

In Nederland zijn er ruim twintig webshops die designerdrugs verkopen. Naast 2-MMC kun je ook DMT en benzodiazepines zonder recept krijgen. De middelen zijn niet alleen schadelijk, maar ook zeer verslavingsgevoelig. Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut is er op dit moment een soort race gaande tussen laboratoria en handhavers van de wet. Zodra een designerdrug niet meer is toegestaan, is er alweer een soortgelijke stof op de markt met een iets andere chemische samenstelling.

Nieuwe Psychoactieve Stoffen

4-FA werd in 2017 bijvoorbeeld verboden omdat het hersenbloedingen veroorzaakte. Maar zeven jaar na dato is broertje 4-FMA nog altijd te koop. En dat is niet eens illegaal. Om Nieuwe Psychoactieve Stoffen te verbieden, ofwel een verbod op te leggen op hele groepen van stoffen, ligt er wetgeving klaar bij de Eerste Kamer. Maar de behandeling ervan schiet niet op. Van der Gouwe van het Trimbos-instituut wil dat het senaat haast maakt. Mensen denken vaak dat legale drugs geen kwaad kunnen, terwijl dat veelal wel zo is. De pijnstiller ODSMT is bijvoorbeeld breed verkrijgbaar, maar zeer verslavingsgevoelig. “Mensen weten vaak niet wat ze gebruiken. Bij designerdrugs zijn de effecten op de langere termijn niet bekend.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky