Veldzicht neemt geen asielzoekers met psychiatrische problemen meer op

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht stopt met het opnemen van asielzoekers met ernstige psychiatrische problemen. Dit besluit zou het gevolg zijn van een dodelijke steekpartij door een asielzoeker uit Nigeria. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) krijgen de asielzoekers die nu in de kliniek zitten gewoon nog de zorg die ze nodig hebben tot een passend alternatief zich aandient. Dit melden de Telegraaf en het Noordhollands Dagblad. 

Uit een inspectierapport zou blijken dat kliniek Veldzicht in Balkbrug niet was toegerust op de groep asielzoekers met zware psychische problemen onder ‘niet-westerse, sterk gedragsgestoorde en licht verstandelijk beperkte patiënten’. Daarom zouden zij daar binnenkort niet meer terechtkunnen. Omdat e een groot tekort is aan plekken voor tbs’ers zou daar bij Veldzicht meer plaats voor worden gemaakt.

Meer tbs-plekken nodig

De mogelijke stop zou volgens het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid te maken hebben met de personeelstekorten in de forensische zorg. Er zijn meer plaatsen nodig voor tbs’ers en mogelijk biedt Veldzicht de oplossing. Dit betekent dus wel dat de asielzoekers met ernstige psychiatrische klachten moeten vertrekken. Maar dit gebeurt pas als er een alternatief voor hen gevonden is. Zij komen niet op straat te staan.

Meer asielzoekers met ernstige problemen

In Veldzicht zitten zo’n tweehonderd patiënten uit zeventig landen. Zij zijn vrijwillig opgenomen of zitten er vanwege een door de rechter opgelegde maatregel na het plegen van een misdrijf. Het aantal asielzoekers met ernstige psychische problematiek neemt toe. Vaak moeten zij langdurig behandeld worden vanwege cultuurverschillen, trauma’s door de oorlog en taalbarrières. Er zijn geen volwaardige alternatieven voor deze groep patiënten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky