De illegale verkoop van medicijnen en opiaten is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) lastig te voorkomen. De online verkoop in onder andere fentanyl of oxycodon kunnen levensgevaarlijk zijn, omdat deze zware pijnstillers dodelijk zijn als er te veel wordt ingenomen. Bovendien zijn ze zeer verslavend. Omdat de websites of handelaren in het buitenland zitten of niet te traceren zijn, kan de IGJ weinig actie ondernemen. Dit meldt Trouw.
Wanneer er een melding binnenkomt bij de inspectie over mogelijke illegale verkoop van medicijnen, wordt de webhost van die website gevraagd om de website uit de lucht te halen. Zo kunnen mensen niet meer bestellen op die website. Maar in de praktijk blijkt dat een nieuwe website kort daarna weer opduikt en dat de inspectie zo altijd achter het net vist. Wanneer de illegale handelaar in het buitenland zit of valse gegevens heeft gebruikt voor de registratie van de website, kan de inspectie geen actie ondernemen.
Verslaafden beginnen vaak met legaal doktersrecept
De vraag naar zware medicijnen is gestegen en daarmee ook het aantal slachtoffers van de middelen. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat het aantal doden door opiaten is gestegen van 139 in 2013 naar 220 in 2017. De vraag naar illegale opiaten ontstaat vaak na legaal gebruik op doktersrecept. In Nederland kregen in 2017 een miljoen mensen eerst op doktersrecept opiaten zoals zware pijnstillers voorgeschreven. Dit kan bijvoorbeeld voor herstel na een operatie. Wanneer het recept van de dokter op is, kan de patiënt al verslaafd zijn aan het middel. In die gevallen trekken verslaafde patiënten naar de zwarte markt om meer in handen te krijgen.
Taskforce om illegale verkoop in te perken
Fentanyl of oxycodon zijn zeer verslavend en ook zeer gevaarlijk. Een overdosis is dodelijk en door het gebrek aan supervisie van een arts is het lastig om maat te houden. De verwachting is dat steeds meer Nederlanders via de zwarte markt pijnstillers gaan kopen. Minister Bruins van Medische Zorg heeft daarom een taskforce in het leven geroepen. Hierin zetten medewerkers van de inspectie, de politie en het Openbaar Ministerie zich samen in tegen de illegale verkoop. Zij zullen onderzoek doen naar de grootte van de illegale verkoop van zware pijnstillers en advies geven over hoe dit bestreden kan worden.
Door: Nationale Zorggids