Normal_pillen_medicijnen_pijnstillers

Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende  pijnmedicatie nodig dan mensen die geopereerd worden zonder muziek. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen, aldus het ziekenhuis. 

Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruiken zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Circa een op de vijftien mensen die deze middelen tijdens een operatie krijgt toegediend, wordt op den duur chronisch gebruiker. “Het neemt epidemische vormen aan”, zegt onderzoeker Hans Jeekel van onderzoeksgroep Muziek als Medicijn.

Aantal verslaafden verminderen

Jeekel: “Voor het eerst denken wij een manier te hebben gevonden om het gebruik van opioïden drastisch omlaag te brengen en het aantal mensen dat chronisch verslaafd raakt aan pijnmedicatie te verminderen. Chronisch gebruik ontstaat bij zes tot tien procent van de patiënten na een operatie. Wij vonden in ons onderzoek dat muziek het gebruik van verslavende medicatie significant kan reduceren, en we verwachten daarmee ook dat het chronisch gebruik significant kan afnemen.”

Minder medicijnen nodig

In dit onderzoek werden in een meta-analyse 55 studies onder de loep genomen. Deelnemers aan deze studies kregen vóór, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op met muziek of zonder muziek. Het bleek dat de groep mét muziek na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie -opioïde- nodig had dan mensen die dezelfde operatie kregen zonder muziek. “Ook het gebruik van propofol en spierontspanner midazolam tijdens de ingreep nam significant af.”

Geld besparen

In het Erasmus MC wordt het onderzoek op een aantal afdelingen voortgezet en wordt muziek daar als behandeling geïmplementeerd. Jeekel: “Het gaat dus om een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen.”

Door: Nationale Zorggids