De meeste Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s) maken de inhoud van hun rapporten niet openbaar. Een GGD houdt toezicht op de kwaliteit van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar bijvoorbeeld dagbesteding en bescherm wonen onder vallen. Het niet openbaar maken van deze rapporten kan zelfs gevaarlijk zijn, zo bleek het geval bij een zorginstelling in de Betuwe. Daar was de zorg bijzonder slecht en een zwakbegaafd jongentje verdronk bijna in een kanaal. Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek.
Kritische rapporten, zoals ook van de zorginstelling in de Betuwe is gemaakt, bleven verborgen voor het publiek. Alleen de betrokken zorginstelling, GGD en gemeente waren op de hoogte van de grote problemen. Omdat hier niets over openbaar is gemaakt, heeft Jeugdbescherming Gelderland nietsvermoedend zes kinderen met gedragsproblematiek geplaatst bij Herstelcentrum C&S. Dat de instelling kampte met te weinig begeleiding en een chaotische en onveilige omgeving, was niet bekend. Één van die kinderen verdronk bijna in een nabijgelegen kanaal.
Alleen Rotterdam is transparant
NRC vroeg aan 24 GGD’s om hun visie omtrent transparantie. Van de vijftien die regeerden, publiceert alleen GGD Rotterdam de rapporten openbaar. Een veelgenoemd tegenargument van de andere GGD’s is het bewaken van de privacy en dat er “juridische, strategische en bestuurlijke aspecten aan actieve openbaar maken van rapporten” kleven. Ook zou openbaarmaking van de rapporten worden gezien als “ingrijpende interventie” door zorginstellingen. Meerdere GGD’s zeggen nu al of in 2019 gesprekken te voeren over transparantie. Vier GGD’s zeggen pertinent geen gesprek te voeren over transparantie.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haalde in mei de kinderen weg bij Herstelcentrum C&S in de Betuwe. Ook waren er volwassen cliënten die jarenlang verwaarloosd zijn. Minister De Jonge van Volksgezondheid zegt “erg geschrokken” te zijn van de misstanden.
Door: Redactie Nationale Zorggids