Een consortium aan maatschappelijke partners, waaronder Defensie, Stichting Hulphond Nederland, het Karel Doorman fonds, Triodos Foundation en Royal Canin ondersteunt gezamenlijk het onderzoekstraject van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht naar de interactie tussen hulphonden en veteranen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het doel van het onderzoek is om het mechanisme van de interactie tussen mens en dier zichtbaar te maken en objectief te kunnen meten. Dit om de inzet van hulphonden bij veteranen nog verder te optimaliseren, zodat deze zo goed mogelijk aansluiten bij de individuele behoefte van de veteraan. Dit meldt Universiteit Utrecht.
De urgentie voor dit project is hoog, dat vind ook luitenant-generaal Hans van Griensven, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht: “Elk jaar zetten Nederlandse militairen zich in voor vrede en veiligheid in de wereld. Soms maakt een militair tijdens een missie dusdanig ingrijpende gebeurtenissen mee, dat hij of zij hiervan mentaal of fysieke beschadigd raakt, wat kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Voor een veteraan die via de conventionele weg uitbehandeld is, kan een hulphond dé oplossing betekenen.” Van Griensven gaat steun aan dit onderzoek verlenen.
Dr. Joris Wijnker, majoor-dierenarts bij Defensie en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde is projectleider van het Veteranen-PTSS-Werkhonden-Research Project: V-PWR. “We zien dat de hulphonden die geplaatst zijn bij veteranen met PTSS een positieve invloed op hun leven hebben. Deze positieve resultaten zijn vooral gebaseerd op subjectieve ervaringen en zelfreflectie.”
Het onderzoek richt zich op meer en beter inzicht in de interactie tussen veteraan en hulphond. Wijnker: “We starten ons onderzoek met het meten van een aantal parameters. Hierbij kun je denken aan hartslag, bloeddruk, het bewegingspatroon en andere stressindicatoren zoals het hormoon cortisol. Vergelijkbare metingen willen we ook bij de hond gaan uitvoeren. Met behulp van onder andere smartwatches maken we daarmee inzichtelijk hoe de veteraan en de hulphond zich fysiek en mentaal voelen. Naast militairen is er ook bij de andere geüniformeerde beroepen zoals politie, brandweer en ambulancedienst een toenemende aandacht voor dit probleem. Ook hier zijn veel mensen die kampen met de gevolgen van PTSS.”
Het project is afhankelijk van externe financiering. Een bijdrage leveren kan via www.vriendendiergeneeskunde.nl/hulphonden.
Door: Redactie Nationale Zorggids