Buddyhond helpt agent met posttraumatische stressstoornis
28 april 2022 om 08:00
2 minuten lezen

Buddyhond helpt agent met posttraumatische stressstoornis

Een buddyhond helpt agenten bij een posttraumatische stressstoornis. Voor het eerst is wetenschappelijk hard gemaakt dat deze hulphonden effect hebben en waarom. De Politieacademie en Radboud Universiteit sloten hiervoor de handen ineen en onderzochten (oud-)politiemedewerkers. Dit meldt de Politie.  

Bij de politie loopt al jaren een proef met buddyhonden. Zo’n zestig (oud-) politiemensen met PTSS krijgen in het dagelijks leven hulp van zo’n speciaal opgeleide hond, betaald door de politie. De buddyhond geeft hen kwaliteit van leven terug, laten ze weten in vraaggesprekken. Maar het wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbrak tot dusver. In opdracht van de politie zochten onderzoekers van de Politieacademie en Radboud Universiteit daarom naar concrete data over de invloed van een buddyhond bij PTSS. Heeft een buddyhond meerwaarde en zo ja, waar zit dat dan precies in?

Cognitieve prestaties

Uit de onderzoeksgegevens blijkt een duidelijk effect van de buddyhond,aldus Annika Smit, lector Weerbaarheid aan de Politieacademie. “Tijdens de testen registreerden we bij iedereen de hersenactiviteit. Daarin zagen we een sterke trend. De cognitieve verwerking van informatie van personen met een buddyhond schuift iets op naar waarden zoals bij mensen zonder PTSS. Daarmee krijgt iemand met PTSS zijn leven weer een beetje terug. Dit effect zien we niet bij een niet-getrainde gezinshond. Neem je de buddyhond weg, dan registreer je dat ook acuut in de hersenactiviteit.”

Nachtmerries

“Een buddyhond geeft iemand met PTSS rust, veiligheid en vergroot het vertrouwen”, vertelt Smit. “Een buddyhond wekt iemand bijvoorbeeld bij nachtmerries. Daarnaast kan de buddyhond letterlijk contact blokkeren in situaties waar de spanning oploopt. Gewoon, door tussen de baas en de gesprekspartner te gaan staan.” Voor het eerst zijn nu ook de effecten van buddyhonden en gewone gezinshonden met elkaar vergeleken, legt ze verder uit. “Een ongetrainde gezinshond biedt vooral troost en warmte. Door een buddyhond normaliseert het leven van iemand met PTSS aanmerkelijk.”

Officieel hulpmiddel

De conclusies van het onderzoek zijn voor de politie aanleiding om de proef om te zetten in beleid. De buddyhond is voortaan een officieel hulpmiddel voor getraumatiseerde (oud-) collega’s. Dat betekent dat de politie de kosten voor intake, aanschaf en training van buddyhonden voor haar rekening neemt, evenals een jaarlijkse vergoeding voor bijvoorbeeld voer en dierenartskosten.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Patiënt Fivoor laat in brief weten met inwoners Den Dolder mee te leven

    Vandaag om 09:18
    • GGZ

    Nieuw project moet alcoholgebruik onder LHBTIQ+-jongeren terugdringen

    Gisteren om 14:22