Particulieren kunnen sinds vorige week niet meer zomaar aan het zelfdodingspoeder komen waarmee een 19-jarig meisje een einde aan haar leven maakte. Haar vader vindt het niet voldoende dat de verkoop aan alleen particulieren is gestaakt, want zij kunnen via een inschrijving bij de Kamer van Koophandel alsnog aan het middel komen. Desondanks is hij blij dat zeker dertig bedrijven het poeder niet meer verkopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Als het aan de vader van de overleden 19-jarige ligt, verandert de overheid de wetgeving omtrent de verkoop van het poeder. Hij vreest dat de politiek niet zal ingrijpen. Iets wat des te meer nodig is omdat het niet alleen zelfeuthanasie in de hand werkt, maar ook potentiële aanslagplegers. Van het spul kan namelijk ook een bom gemaakt worden.
“De naam van het poeder is bekend, het kost bijna niets en je voordoen als bedrijf is makkelijk”, zegt vader Randy Knol. Hij is daarom ook voor het verplicht stellen van het toesturen van een vrijstelling. Iets waar je niet zomaar aan komt.
De ouders van Ximena zijn boos op de Coöperatie Laatste Wil (CLW) voor het aanprijzen van het middel. Zij verwijten de coöperatie van een radicale opstelling en onzorgvuldige verkoop. Hoewel de naam van het middel nooit genoemd is en deze volgens CLW ook nooit aan leden is verstrekt, zou het eenvoudig via internet te bestellen zijn. Ximena kocht het middel online en zei het nodig te hebben voor een scheikundeproject op school. De fabrikant vroeg tijdens de bestelling namelijk naar de reden van de aankoop, wat volgens hen zou moeten zorgen voor een zorgvuldige verkoop. Dat was echter eenvoudig omzeild door de tiener.
Voor iets meer dan elf euro, inclusief zo’n negen euro aan verzendkosten, kon de jonge vrouw het middel in huis halen. Ze maakte ‘s nachts een einde aan haar leven en liet afscheidsbrieven achter. Volgens CLW wordt er door hen zeker verantwoordelijkheid genomen voor het middel, omdat de naam niet wordt genoemd.
Door: Redactie Nationale Zorggids