De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) steunt de aangifte tegen de tabaksindustrie. Volgens NVvP-voorzitter Damiaan Denys roken mensen me een psychische stoornis relatief vaak en veel. Geschat wordt dat mensen met een psychische stoornis twee tot vier keer zo vaak roken als de algemene bevolking. Ook roken zij gemiddeld per dag meer sigaretten dan andere rokers en lopen ze daarnaast een groter risico om nicotineafhankelijk te worden. Dat meldt NVvP.
“Wij hebben een grote groep patienten met een chronisch psychiatrisch ziektebeeld. Een groot aantal daarvan is nicotineverslaafd. Deze verslaving verkort de levensduur van onze patienten aanzienlijk. Dan sterf je niet door een psychische ziekte, maar door een negatieve levensstijl waarin veel roken gewoon is”, aldus Denys.
Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat ongeveer 60 procent van de mensen met schizofrenie in Nederland rookt. Zij hebben een 12 tot 15 jaar kortere levensverwachting dan de algemene bevolking. Bijna de helft van de mensen met een depressie rookt ook. Dat zijn ongeveer anderhalf zoveel rokers vergeleken met de algemene bevolking. Mensen met een depressie leven gemiddeld 7 tot 11 jaar korter. Geschat wordt dat de helft van deze verhoogde sterfte is toe te schrijven aan de gevolgen van roken.
Roken kan daarnaast de werking van medicijnen beïnvloeden. In sommige gevallen is dan een hogere dosis nodig, omdat nicotine de afbraak van bepaalde middelen versnelt. Bovendien is de geruststellende werking van nicotine voor psychiatrische patiënten slechts tijdelijk, omdat steeds opnieuw een gevoel van onrust kan opkomen, die de psychische klachten weer kunnen versterken.
Door: Redactie Nationale Zorggids