Normal_ambulance__5_

De G32, waarin de 32 middelgrote gemeenten zijn verenigd, zijn nog steeds tegen speciaal vervoer voor verwarde personen. Als het aan hen ligt blijft de politie deze groep mensen vervoeren, want ook de politie kan omgaan me specifieke zorgvragen, zo zeggen ze. Dat meldt Trouw.

Burgemeester Ferd Crone van de gemeente Leeuwarden vreest voor het ergste als de politie stopt met het vervoeren van verwarde personen buiten de grote steden. “Waar een psycholance in de vier grootste steden afdoende kan werken, is het in de provincie onmogelijk het zonder de politie te doen.”

De politie heeft ook een maatschappelijk taak, zegt Crone, en ook al is er bij verwarde personen vaak nog geen strafbaar feit gepleegd, blijkt de politie vaak nodig. Hoewel de politie eind vorig jaar liet weten helemaal te stoppen met het vervoeren van verwarde personen, blijkt dat nu in de praktijk nog niet uitvoerbaar. Pas als er voldoende alternatieven zijn, stopt de politie ermee.

Het bekendste alternatief, de psycholance, wordt nu in diverse steden bij wijze van pilot gebruikt. De eerste berichten lijken positief. Een woordvoerder van de politie vertelt: “We hebben duidelijk aangegeven waar we naartoe willen: stoppen met het vervoeren van mensen die meer patiënt zijn dan verdachte. Dat willen we samen met de burgemeesters vormgeven.”

Door: Redactie Nationale Zorggids