Om de administratieve lasten binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te verbeteren, zijn er nieuwe verwijsafspraken gemaakt met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid. Zo is het vanaf 1 april niet meer noodzakelijk dat de huisarts een patiënt doorverwijst van de basis ggz naar de gespecialiseerde ggz. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland.
Het invullen van een verwijsbrief kost veel tijd en werk, wat niet meer nodig is met de nieuwe verwijsafspraken. Echter is het wel belangrijk dat alle partijen zich aan de regels houden. Zo moeten zorgverzekeraars voorwaarden stellen waarmee een incomplete verwijzing toch voor vergoeding in aanmerking komt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werkt met de partijen samen om dit proces te begeleiden.
Zo is het binnenkort voldoende als de huisarts een melding krijgt als iemand van de basis ggz naar de gespecialiseerde ggz wordt overgebracht. Daar komt nu nog een hele stapel formulieren aan te pas. Ook digitaal doorverwijzen moet een mogelijkheid worden. Dit is vooral voor kleine ggz-aanbieders een vooruitgang. Echter moeten de zorgaanbieders zelf actie ondernemen om zich aan te sluiten bij ZorgDomein, het platform dat voor deze digitale verwijzing wordt gebruikt.
Er wordt al langer gesproken over de administratieve lasten in de zorg. Aan het einde van 2016 werden door het ministerie van Volksgezondheid en bestuurders van branche- en beroepsverenigingen al een aantal speerpunten opgesteld. Het vereenvoudigen van de verwijzingen is een snelle en tastbare manier om het papierwerk te verminderen. Er wordt ook gekeken naar het vereenvoudigen van de kwaliteitseisen en het beter organiseren van de overgang van jeugdzorg naar volwassenenzorg.
Door: Redactie Nationale Zorggids