Het meldpunt Zwanger en Verslaafd, onderdeel van ggz-instelling Antes, maakt zich zorgen over het toenemende aantal verslaafde moeders. Daarom pleit het voor verplichte anticonceptie voor vrouwen met een verslaving. Dat meldt RTL Nieuws.
In tien jaar tijd heeft het meldpunt bijna driehonderd moeders zien langskomen die kampten met een cocaïneverslaving, alcoholverslaving of een andere druggerelateerde verslaving. In bijna de helft van de gevallen wordt hun kindje uit huis geplaatst, permanent of tijdelijk. Soms verliest een moeder het ouderlijk gezag. “Dit is niet alleen voor het kind en de moeder, maar ook maatschappelijk zeer ingrijpend en ongewenst”, zegt Koen Burgerhout van Antes.
De ggz-instelling wil dan ook dat de zeer ernstig gevallen (ongeveer 5 procent) verplicht worden tot gebruik van voorbehoedsmiddelen, opgelegd door de rechter. Hoewel Antes vermoedt dat veel verslaafde zwangere vrouwen of moeders nooit in de hulpverlening terechtkomen, is er toch een aanzienlijk stijging van het aantal moeders met een verslaving. “Elke moeder en elke baby is er een te veel”, aldus Burgerhout.
Afgelopen oktober pleitte ook CDA-wethouder Hugo de Jonge uit Rotterdam voor verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap. Op zijn voorstel werd terughoudend gereageerd. De Tweede Kamer en artsenfederatie KNMG vonden het voorstel ethisch te ver gaan, maar ook is het in strijd met het International Verdrag voor de Rechten van de Mens. Bovendien zou de overheid mensen niet mogen verbieden om zwanger te worden. Beide organisaties zijn dan ook voor meer aandacht voor preventie.
Door: Redactie Nationale Zorggids