Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Psychiatrische hulp aan huis komt nog onvoldoende op gang, vindt GGZ Nederland. Ambulante zorg voor psychiatrische patiënten wordt door zorgverzekeraars niet genoeg ingekocht en er zijn te weinig mobiele teams om de zorg op te vangen.  In een nog niet gepubliceerd rapport van het Trimbos-instituut staat dat er aanleiding is tot zorg over de situatie. Dat melden NU.nl en NOS. 

GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor ggz-instellingen, ziet dat zorgverzekeraars bezuinigen op ambulante psychiatrische hulp, terwijl er juist in geïnvesteerd moet worden. Zo is er vorig jaar bijvoorbeeld 250 miljoen euro ongebruikt gebleven.

De mobiele teams die zorg aan huis moeten leveren, de zogenoemde FACT-teams, moeten ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen een betere kwaliteit van leven ervaren. Maar tot nu toe zijn er onvoldoende teams opgericht om de benodigde zorg te verlenen. “We laten patiënten gewoon in de steek. Mensen worden onvoldoende geholpen en lopen het risico paniekerig en in de war op straat te komen”, zegt Philippe Delespaul, hoogleraar Innovatie in de ggz.

Ook vindt er een verschuiving van contact plaats. Waar patiënten eerst twee keer in de week iemand thuis zagen, moeten ze nu eens in de drie weken naar kantoor, zegt GGZ Nederland. De bestaand mobiele teams hebben bovendien geen overzicht. Het aantal medewerkers loopt steeds meer terug, terwijl de problemen van de patiënten tegelijkertijd steeds zwaarder worden. Verzekeraars lijken zorg in te kopen voor de patiënt zoals die was en niet de huidige patiënt die meer en duurdere zorg nodig heeft.

Zorgverzekeraars Nederland en minister Schippers willen dat de mobiele teams het laten weten als zij zien dat er niet genoeg geld is om goede zorg te leveren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids