Het UMCG in Groningen biedt voor mensen die lijden aan een ernstige vorm van depressie een nieuwe vorm van therapie aan. Het intensieve programma duurt twee weken. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze nieuwe behandeling aanbiedt. Dit meldt UMCG.
De behandeling bestaat uit een combinatie van slaaponthouding, lichttherapie en medicatie. Internationale studies hebben aangetoond dat deze combinatie een depressie in veel gevallen snel en effectief verhelpt. Gedurende de twee weken van de behandeling verblijven de patiënten op de afdeling psychiatrie van het UMCG.
De afzonderlijke onderdelen van de therapie zijn niet nieuw maar de combinatie ervan, chronotherapie genaamd, is dat in Nederland wel. Tijdens de eerste week van de therapie worden de patiënten in totaal drie nachten wakker gehouden, telkens afgewisseld met een nacht gewone slaap. Op deze manier willen de behandelaars de biologische klok van de patiënten weer in een normaal ritme krijgen. In de vroege ochtend krijgen de patiënten lichttherapie.
Slaaponthouding werd als therapievorm al in de jaren zeventig succesvol toegepast maar verdween langzaam uit beeld omdat de behandeling slechts een kortdurend effect gaf. In Italië werd de methode echter succesvol toegepast in combinatie met lichttherapie en medicijnen waardoor het positieve effect bleef bestaan.
De therapie is bedoeld voor mensen die met alleen praten en medicatie niet uit hun zware depressie komen. Zij lopen vaak sociaal en maatschappelijk vast door de depressie. Een team van psychologen en psychiaters gaat het programma in het UMCG onderzoeken. De eerste resultaten lijken veelbelovend. Eén patiënt bij wie andere behandelvormen geen effect hadden was met de chronotherapie binnen een week van zijn depressieve klachten af. Twee weken na de behandeling waren de klachten nog steeds afwezig.
© Nationale Zorggids