Normal_voedsel_gezond_eten

Hoe komt het dat sommige mensen ongezond eten en andere niet? Volgens psychiater Bram Bakker kan er bespaard worden op zorgkosten als de overheid zou investeren in onderzoek om die vraag te beantwoorden. Dat meldt Trouw.

Bakker is van mening dat de leefwijze van mensen steeds ongezonder wordt en dat die trend gekeerd moet worden. In de de medische wereld wordt veel gedaan aan symptoombestrijding met bijvoorbeeld medicijnen en dieetadviezen, terwijl er volgens Bakker beter gekeken kan worden naar waarom mensen ongezond en veel eten. 'Dat vergt een omslag in de gezondheidszorg en daar moet eerst onderzoek naar worden gedaan', stelt de psychiater.

Volgens Bakker is er te weinig aandacht voor de psychische kant, oftewel de reden waarom mensen veel en ongezond eten. 'Natuurlijk, je hebt er een genetische aanleg voor nodig. Maar dat is een deel van het probleem. De vraag is wanneer en waarom iemand afwijkend gedrag vertoont en dus veel eet. Veel mensen eten bijvoorbeeld als kalmering vanwege stress.' Bakker betoogt dat naar het compensatiegedrag van mensen voor bijvoorbeeld stress of slaapgebrek onderzoek gedaan moet worden. Hij denkt dat de overheid hiermee uiteindelijk miljoenen zou kunnen besparen door afnemende zorgkosten.

Met de resultaten van zo'n onderzoek in de hand kan de overheid het consumeren van ongezond eten ontmoedigen en tegelijk werkgevers aansporen om hun werknemers gezonder te laten leven. Bakker: 'Dat is gedaan met roken. Het is nu ondenkbaar dat je in een stationshal rookt, terwijl dat tien jaar terug doodnormaal was. Dan kan dat met voedsel ook. Maar de mensen die een aansporing het hardst nodig hebben, zijn het lastigst te bereiken. Alleen de overheid kan dat.'

© Nationale Zorggids