Nederlanders eten minder suiker en zout, maar soms ook minder calcium en ijzer
Nederlanders eten gemiddeld minder suiker en zout en krijgen meer vezels binnen. Dit zijn gunstige ontwikkelingen, maar tegelijkertijd krijgen mensen van andere voedingsstoffen nog te veel of te weinig binnen. Zo is er bij bepaalde delen van de bevolking te zien dat zij niet genoeg calcium ijzer of kalium binnenkrijgen. Dit meldt het RIVM.
Meer plantaardig eten en minder suikerhoudende dranken, dat zijn de nieuwste ontwikkelingen. Nederlanders eten meer fruit, groenten, ongezouten noten en peulvruchten en laten frisdranken vaker links staan. Meer vezels en minder suiker draagt bij aan het voorkomen van overgewicht en chronische ziekten. Een lage zout inname helpt een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Vitamine D
In vergelijking met de vorige peiling (2012-2016) krijgen mensen in alle leeftijdsgroepen meer vitamine D binnen. Ouderen tussen de 70 en 79 jaar krijgen vaak nog wel te weinig van deze vitamine binnen. Zij zouden het supplementadvies voor vitamine D beter moeten opvolgen, stelt het RIVM. De combinatie van voldoende vitamine D en calcium, verkleint de kans op botbreuken.
Calcium en ijzer
Vitamine A, B2, B6, C en folaat worden door bepaalde delen van de bevolking minder ingenomen. Ook zijn er soms lage innames van calcium, ijzer en kalium. Dit hoeft niet meteen zorgelijk te zijn, maar kan het wellicht wel worden. Vervolgonderzoek moet hier meer informatie over geven.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky